duminică, 15 ianuarie 2012

Suplimente Nutritive

INTRODUCERE

În ultimii ani, industria suplimentelor alimentare a cunoscut o explozie extraordinară.
În urma unor ample cercetări ştiinţifice au apărut produse noi foarte eficiente, acest lucru fiind demonstrat de către sportivi.
O serie de firme cunoscute au dispărut pur şi simplu şi au apărut firme noi, mai moderne care au preluat conducerea, rămânând în cursă numai aceia care au baze ştiinţifice reale, iar produsele lor corespund calităţii şi exigenţelor pieţei.
Unele suplimente au capacitatea de a sustine refacerea, repararea si dezvoltarea muschilor; pot face acest lucru pentru ca sunt extracte din cele mai bune surse naturale de proteine, si realizate dupa formule care asigura o absorbtie intestinala facila.Un supliment de calitate are efecte benefice indiferent in ce moment al zilei este luat, insa avantajele cele mai mari se obtin imediat dupa antrenament, când organismul este capabil sa metabolizeze mai multi nutrienti decât in orice alt moment. Consumând astfel suplimentele va asigur ca veti observa curând diferenta.
Pro Nutrition a luat naştere în anul 1999 în urma conştientizării faptului că pe piaţa românească nu existau produse care să satisfacă pe deplin exigenţele consumatorilor. Astfel, într-o continuă evoluţie, Pro Nutrition a demonstrat tuturor că este o firmă cu un înalt standard de calitate şi că produsele sale nu numai că sunt cele mai eficiente, ci şi cele mai bune ca gust, cele mai asimilabile având o valoare biologică înaltă, ingrediente fiind aduse din UE şi prezentând certificat de calitate ISO 9001.:
<< Dorim ca atunci când achiziţionaţi unul dintre produsele Pro Nutrtion să fiţi pe deplin convins că ceea ce cumpăraţi nu vă va cauza disconfort, efecte secundare pe termen scurt sau lung, doar rezultate pe măsura aşteptărilor şi sănătate necompromisă. >>


1. CE SUNT SUPLIMENTELE NUTRITIVE?

         Sunt substante extrase din alimente sau diferite produse vegetale, animale sau chiar de origine minerala. Exista si suplimente sintetizate pe cale chimica in afara corpului.
         Rolul lor este acela de a aduce in dieta acele substante care s-au dovedit utile in diferite scopuri(marirea masei musculare, grabirea refacerii, arderea grasimii, antioxidanti, hepatoprotectoare etc.), atunci cand este dificil a se asigura acestea direct din alimente.
Proteinele se gasesc in alimente de obicei insotite de cantitati mari de grasime, in timp ce in suplimente nu exista grasime in exces. Fiind sub forma de tablete sau prafuri, suplimentele sunt deseori caracterizate drept substante " nenaturale " daunatoare etc. Acest lucru nu este adevarat. A nu se confunda suplimentele cu steroizii anabolizanti si alte substante daunatoare. Folosite conform indicatiilor suplimentele nu sunt daunaotare sanatatii si nici nu au efecte de genul "te ingrasi dupa ce nu mai iei" etc.,acestea sunt niste mituri lansate de persoane care nu stiu despre ce vorbesc.
         Suplimentele nutritive sunt concentrate alimentare extrase din lapte, albus de ou, soia, zer, alge etc.
Ele se prezinta sub diferite forme: pastile, pudra fina (ca laptele praf), lichid, capsule, batoane (ca cele de ciocolata) si au diferite arome (naturale sau artificiale): vanilie, cacao, ciocolata, banane, capsune. In prezent aceste suplimente nutritive se pot gasi cu usurinta si pe piata romaneasca, atat din import, cat si ca produse autohtone.
Cele mai cunoscute si folosite produse de acest gen, la noi, datorita atat calitatii lor cat si raportului cantitate/pret, sunt produsele firmelor Universal din SUA, Natural Plus si produsele firmei Redis Co din Romania.
Pentru cei care se antreneaza serios si urmaresc progrese rapide, mai ales in sporturile de forta/viteza dar si de rezistenta, putem spune ca suplimentele sunt absolut necesare. Ele trebuie sa vina totusi in completarea alimentelor, nu sa le inlocuiasca. Inainte de a lua suplimente intrebati doctorul, mai ales daca suferiti sau ati suferit de vreo boala. Respectati dozele si conditiile prevazute de producatorul suplimentelor.


2. PROTEINELE

Principala sursa de proteine pentru suplimentele nutritive este laptele. Proteine din lapte deriva aproape intotdeauna din laptele de vaca si este disponibila in comert ca proteina din lapte integral, proteina din zer si caseina.

         Proteina din lapte. Deoarece proteina din lapte este data de natura pentru a sustine fiinta in copilarie - o perioada din viata in care sunt cele mai mari cerinte pentru crestere - este o sursa ideala pentru suplimente.
Sunt substante extrase din alimente sau diferite produse vegetale si animale sau chiar de origine minerala. Rolul lor este acela de a aduce in dieta acele substante care s-au dovedit utile in diferite scopuri(marirea masei musculare, grabirea refacerii, arderea grasimii, antioxidanti, hepatoprotectoare etc.), atunci cand este dificil a se asigura acestea direct din alimente.

De exemplu :
Vitamina E : 400ui se gasesc in 5 kilograme de alune sau intr-o capsula
Creatina : 20 de grame se gasesc in 5 kilograme de carne de vita sau in 4 lingurite de creatina pudra
Glutamina : 9% in caseina sau 100% in suplimente cu glutamina.

         Proteinele se gasesc in alimente de obicei insotite de cantitati mari de grasime, in timp ce in suplimente nu exista grasime in exces. Fiind sub forma de tablete sau prafuri, suplimentele sunt deseori caracterizate drept substante " nenaturale " daunatoare etc. Acest lucru nu este adevarat. A nu se confunda suplimentele cu steroizii anabolizanti si alte substante daunatoare.

         Deci pentru cei care se antreneaza serios si urmaresc progrese rapide, suplimetele putem spune ca sunt absolut necesare. Ele trebuie sa vina totusi in completarea alimentelor, si nu sa le inlocuiasca. Inainte de a lua suplimente intrebati doctorul, mai ales daca suferiti sau ati suferit de vreo boala. Respectati dozele si conditiile prevazute de producatorul suplimentelor.
Testele pentru determinarea efectele suplimentelor sunt facute pe grupuri de subiecti, iar rezultatele sunt o medie a rezultatelor participantilor. Deci unii dintre noi raspundem mai bine la anumite suplimente, altii nu, asa ca nu trebuie etichetate suplimentele prin prisma unei experiente singulare.


<<   Uita de aceste pareri preconcepute gresite si informeaza-te.
·         Suplimentele nutritive nu sunt droguri.
·         Suplimentele nutritive nu produc impotenta sau alte efecte negative.
·         Suplimentele nutritive nu fac muschii sa se lase dupa ce nu le mai iei.
·         Suplimentele nutritive nu te fac sa te ingrasi dupa nu le mai iei.
·         Suplimentele nu sunt substante minune care sa te scuteasca de orice efort in atingerea obiectivelor tale .                             >>                               
               
Aceste suplimente se impart in:


                 - suplimente cu concentratie mare de carbohidrati (peste 70%) si mica de proteine (10-25%) recomandate in special celor care vor sa ia rapid in greutate. Ele sunt bogate in calorii si sunt foarte utile in special ectomorfilor (tip slab, longilin, care ia greu in greutate), carora li se recomanda doua-trei doze pe zi din aceste produse. Ele sunt utile si celorlalte categorii, insa numai o doza imediat dupa antrenament, pentru a nu se ingrasa. In aceasta categorie intra Mega Mass, Gain Fast;

                 - suplimente cu concentratie medie de proteine si carbohidrati (proteine 30-50%, carbohidrati 60-40%), ce contin si o cantitate apreciabila de fibre vegetale si care sunt considerate a fi utile atat sportivilor cat si celor care doar vor sa-si mentina o sanatate perfecta, deoarece prin compozitia echilibrata reprezinta un inlocuitor excelent al meselor traditionale, fiind aproape de compozitia lor, fara a avea insa nedoritele grasimi si colesterol. Ele sunt acum in voga in America, fiind considerate un mod eficient de a preveni si combate prin alimentatie diferite boli precum arterioscleroza, obezitatea, diabetul etc. Cel mai bine vandut supliment alimentar in America este din aceasta categorie si se numeste Met-RX. Pe piata romaneasca avem din aceasta categorie Siluet-R, produs care, dupa ultimele informatii, pare sa fie, de asemenea, cel mai cumparat. Din aceasta categorie fac parte si Mass-R2, Super Mass-R;


                - suplimente cu o concentratie mare de proteine si mica de carbohidrati (proteine 60-99%, carbohidrati 0-35%). Acest tip de produse este recomandat sportivilor cu necesitati crescute de proteine (culturisti, halterofili, luptatori, canotori etc. - sportivi de forta in general), care nu-si pot asigura din alimentatie cantitatea necesara, ori care trebuie sa mentina sau sa construiasca masa musculara fara a acumula grasime, stiut fiind ca, in general, alimentele bogate in proteine au ti grasimi (carnea de porc, vita, oul, laptele etc.).


Cele mai importante suplimente :  in mod normal, unele suplimente sunt mai importnate decat altele, acest lucru depinde si de obiective si de organism, dar in general ordinea este urmatoarea :
     1. Suplimente de vitamine si minerale  =>   chiar daca iti asiguri din alimentaie suficienti macronutrienti(proteine, glucide, lipide), in general vitaminele si mineralele sunt deficiente, si de aceea trebuie suplimentate in primul rand. Printre cele mai importnate se numara : vitamilele cu efect antioxidant : A, C, E ; mineralele care infuenteaza sitemul hormonal : zinc, crom, bor.


     2. Suplimentul luat imediat dupa antrenament => indiferent de obiective suplimentul de dupa antrenament este aproape obligatoriu pentru cei care vor rezultate rapide. El trebuie sa contina obligatoriu proteine(de preferinta cu absorbtie rapida-zer), carbohidrati simpli, carbohidrati complecsi si eventual electroliti. Mai poate contine : creatina, glutamina, hmb si altele.

   
     3. Suplimentele MRP- meal replacement powder(pudra care inlocuieste masa) => acestea urmaresc inlocuirea unei mese, prin asigurarea nutrientilor necesari, concomitnent cu eliminarea anumitor dezavantaje ale mesei normale : grasimi prea multe, perioada mare de digestie, lipsa de timp. Ele se individualizeaza in functie de obiective. Pentru cei care urmaresc acumularea de masa, se utilizeaza o cantiate mai mare de carbohidrati iar pentru cei care urmaresc sa piarda grasime, se utilizeaza mai putini carbohidrati, si acestia cat mai complecsi si insotiti de fibre alimentare.


   
4. Creatina=>  nu este un supliment obligatoriu, dar ajuta foarte mult mai ales in volumizarea celulei musculare si cresterea nivelului energetic imbunatatind performantele sportive. Se remarca si o imbunatatire a vitezei de calcul mathematic. Recomandarea cercetatorilor este de a consuma creatina cu un pahar de suc natural
Pentru ca creatina sa fie eficienta, in tesutul muscular trebuie crescut nivelul depozitelor de creatina pâna la o anume valoare. Studiile arata totusi ca 20-30 % dintre oamenii care utilizeaza creatina nu se apropie de aceasta valoare necesara. Alte studii arata ca ca numai 20% dintre cei ce se suplimenteaza cu creatina reusesc sa obtina depozite musculare la valoare maxima.
        Creatina are importante efecte in hidratarea si dezvoltarea celulei musculare, iar studiile au aratat ca hidratarea celulelor este indispensabila in cresterea musculara.


    5. Aminoacizii => sunt utili mai ales imediat inainte sau dupa antrenament. Anumiti aminoacizi sunt utilizati cu succes : tirozina inainte de antrenament, glutamina inainte si dupa, arginina in timpul zilei. Asigura o mai buna oxigenare a muschiilor si foloseste grasimile pentru energie, neavand zaharuri si grasimi.  Un exemplu  de la REDIS NUTRITIE : AMINO-R => Formula produsului asigura un echilibru stabilit stiintific pentru a avea o crestere musculara optima si o recuperare rapida dupa antrenament. Creste rata metabolica, asigura o mai buna oxigenare a muschilor si foloseste grasimile pentru energie. Nu contine zaharuri si grasimi. Este 100% natural Recomandari: Se recomanda servirea unei portii a cate 4 tablete de trei ori pe zi, din care una, imediat dupa antrenament. Pentru sportivii de performanta se pot dubla dozele.


    6. Termogenicele => este nevoie de ele mai ales in timpul regimurilor de slabire sau oricand este nevoie sa marim intensitatea antrenamentului. O temperatură crescută a corpului determină arderea caloriilor, rezultând astfel mai multă energie şi un metabolism mai rapid.
 

    7. H.M.B. => este util mai ales in timpul perioadelor de regim strict sau in prevenirea bolilor.HMB pare a fi capacitatea lui de a facilita dezvoltarea musculara a organismului, atât la oameni cât sI la animale. Acest lucru raspunde unei intrebari de baza din cercetarea suplimentarii nutritive ergogenice : care este fundamentul teoretic pentru acest supliment ? Fundamentul teoretic pentru HMB este acela ca adaugarea acestui component la dieta unui atiet sau individ ce face exercitii aduce beneficii ergogenice (ameliorând performanta).

    8. Carnitina => desi a fost populara in trecut ca un " fat burner” .Carnitina mai este utilizata si in tratamentul unor boli de inima, precum si pentru scaderea colesterolului LDL (nociv) si pentru cresterea nivelului de colesterol HDL (bun). Suplimente de L-carnitina sunt recomandate in cazul sportivilor, a persoanelor care tin cura de slabire si in anumite boli, ce genereaza carente de carnitina in organism, totusi
  l-carnitina, studii recente arata ca nu are efecte seminificative in arderea grasimilor, ci mai degraba in cresterea nivelului de hormon de crestere.


    
9. Uleiurile de peste si din seminte de in(omega3 si omega6) => acestea sunt utile pentru sanatate in general, dar si pentru cresterea musculara.
Uleiul de peste provenit din ficat de cod este sursa naturala cea mai importanta de vitamina A si D, dar contine si alti acizi grasi esentiali de cea mai buna calitate, suportul pentru sinteza prostaglandinelor (substante cu rol in imunitate). Inca dinaintea aparitiei antibioticelor se stia ca in orice boala infectioasa uleiul de peste este util.
Uleiul de ficat de cod si-a castigat reputatia in comunitatea medicala datorita continutului ridicat de vitamine A si D. Pediatrii recomanda mamelor sa foloseasca uleiul de peste pentru a preveni rahitismul la copii, boala cauzata de insuficienta aportului de vitamina D si calciu. Lipsa de vitamina A scade capacitatea organismului de a se apara impotriva infectiilor, in special a infectiilor respiratorii si cele din sfera ORL.Continutul in acizi grasi esentiali face ca Uleiul de peste sa aiba efecte pozitive asupra calitatii vietii si asupra conditiei fizice.Ar trebui luate in mod regulat.
Semintele de in contribuie la conservarea musculaturii, eliminarea colesterolului si la functionarea in cele mai bune conditii a organismului uman. Semintele au proprietati anticancerigene ele contin un tip de hormone fitoesteron care protejeaza organismul impotriva cancerului , cum ar fi cel de la san sau prostata. Aceste seminte sunt foarte bune atat pentru  sportivi cat si pentru orice om. Se recomanda consumul zilnic de 15 grame seminte inghitite ca atare sau amestecate cu suplimente sau alte alimnete.


   10. Cabohidratii complecsi  => cu indice glicemic (IG) diferit (ridicat si mediu) asigura o rezerva de energie constanta, protejând proteinele si aminoacizii impotriva arderilor ce au loc in timpul efortului. În lipsa carbohidratilor, proteinele ar fi arse pentru producerea de energie, fapt ce are rezultate dezastruoase asupra dezvoltarii musculare (catabolism).


    11. Antioxidantii = > inlatura stresul oxidativ si încetineste imbatranirea celulelor. Imbunatateste circulatia sangelui, inlatura riscurile accidentelor sanguine si împiedica formarea varicelor. Intareste si regularizeaza bataile inimii. Creste imunorezistenta, capacitatea la efort fizic, rezistenta la suprastress, prin inlaturarea radicalilor liberi ai oxigenului si a metalelor toxice, actionând eficient in limitarea producerii acestora. Catifeleaza pielea, protejeaza încheieturile, tendoanele si ligamentele.

 
    12. Glutamina => este unul dintre cei mai frecvent folositi si versatili aminoacizi de elita atletica. Printre numeroasele sale functii glutamina regleaza sinteza proteinelor, evita degradarea acestora, functioneaza ca un precursor al nitrogenului, creste hidratarea celulelor musculare, stimuleaza productia hormonului de crestere, mentine balanta aciditatii, imbunatateste sistemul imunitar, este un precursor energetic si ajuta la cresterea nivelului de glicogen din ficat. Pe scurt, glutamina este un aminoacid puternic anabolic si anticatabolic. Aproximativ 60% din continutul de glutamina din corp se regaseste in muschii scheletici.    Glutamina reprezinta 20% din totalul aminoacizilor liberi din organism. Spre deosebire de alti aminoacizi, glutamina contine 2 atomi de nitrogen pe care il transporta acolo unde este nevoie.

       13. Cromul => din organism scade proportional cu inaintarea in varsta, precum si in urma activitatilor fizice intense. Lipsa cromului creste sensibilitatea la glucide si poate duce la cresterea in greutate sau la diabet zaharat. Cromul produce cresterea nivelului de colesterol in sange si predispune la boli cardiovasculare. La sportivi lipsa cromului reduce randamentul fizic si impedica dezvoltarea musculaturii. Solutia acestor probleme este utilizarea suplimentelor nutritive care contin crom. Picolinatul de crom determina o scadere in greutate prin intensificarea proceselor metabolice. Scade riscul aparitiei infarctului miocardic acut si cardiopatiei ischemice prin scaderea nivelului colesterolului si cresterea nivelului lipoproteinelor cu densitate mare din sange, ducand astfel la scaderea depunerii de colesterol pe peretii vaselor. Are efect hipoglicemiant. Specialistii il recomanda: in tratamentul obezitatii asociat cu un regim hipocaloric, pentru mentinerea greutatii corporale in limite normale, cresterea rezistentei la efort fizic, profilactic in cardiopatia ischemica, ca antioxidant. Pentru sportivi, cromul ajuta la definirea masei musculare.


3. SUPLIMENTELE NUTRITIONALE AU INTRAT IN VOGA
SI IN ROMANIA

In Romania potrivit reglementarilor noastre, suplimentele nutritive sunt preparate sub forma de tablete, capsule, drajeuri, pulberi sau lichide care au in compozitia lor nutrienti (macro si micronutrienti) si/sau alte substante comestibile care sunt consuamte in cantitati definite, in mod suplimentar fata de aportul alimentar. Prof. dr. Mencinicopschi precizeaza ca in categoria suplimentelor nutritionale intra: vitamine si elemente minerale, proteine pure, uleiuri alimentare dietetice (germeni de cereale, ulei de ficat de peste, fosfolipide (lecitine, cefaline etc.), fibre alimentare, lapte pentru copii, produse pentru copii ("baby-food"), indulcitori sintetici, produse pentru slabit etc.
          Suntem programaţi genetic să trăim 120 de ani. Recordurile de longevitate  în special în mediul rural, dar şi mai exact, în zonele de munte, departe de poluare şi de civilizaţie  ne-o dovedesc pe deplin.
 Şi totuşi, speranţa de viaţă pe mapamond este considerabil mai redusă.
Desigur, în zonele foarte sărace, mizeria, bolile, foametea curmă vieţile înainte de vreme.
 În ţările bogate, ritmul trepidant de viaţă, poluarea, stresul reduc mult din timpul pe care îl poate trăi, activ şi deplin, omul modern.
Întoarcerea la natură ar fi o cale. Dar câţi se pot rupe din circuitul serviciu-casă-civilizaţie-serviciu?
Şi-atunci, printre multele soluţii posibile, întoarcerea la natură se produce altfel: prin alimentaţie ecologică, prin redescoperirea virtuţilor naturopatiei, prin includerea în obiceiurile cotidiene a consumului de vitamine, ceaiuri sau alte produse care să diminueze efectele modului de viaţă nesănătos.
După 1990, au apărut numeroase laboratoare şi unităţi de prelucrare a plantelor, dar, în acelaşi timp, reţele de distribuţie deja stabilite în alte ţări au descoperit piaţa românească, făcând o puternică şi dură concurenţă produselor româneşti. S-au creat profesii noi, cum ar fi aceea de reprezentant farmaceutic sau medical (cu personal recrutat mai ales din rândul medicilor, dar şi din alte domenii, devenite mai puţin atractive o dată cu diversificarea ofertei pe piaţa muncii şi cu dispariţia unor activităţi). A apărut şi necesitatea de introducere a unor reglementări noi, de omologări, dar au apărut şi probleme legate de utilizarea suplimentelor nutritive.
         Moda suplimentelor nutritive are o vechime de aproximativ douăzeci de ani în ţările dezvoltate ale Europei şi în SUA. De ceva vreme, ele au pătruns şi în România, într-o diversitate uluitoare.Dar extracte de plante, ceaiuri, vitamine s-au luat şi înainte! Fără doar şi poate. Numai că muşeţelului, teiului, vitaminei C şi frunzei de brusture li s-au adăugat o gamă uluitor de largă de alte plante, de minerale, de asocieri între componente, iar televizorul, ziarele, reclamele de tot felul ne îmbie să trăim mai mult şi mai bine recurgând la aceste combinaţii, care nu mai fac parte, neapărat, dintr-un tratament pe perioade scurte, la bolile acute, ci din viaţa-viaţă. Cel mai puternic semn al modei îl constatăm prin faptul că între fulgi, compoturi şi zahăr, la supermarket-uri descoperim, deja, spirulină, complexe de vitamine şi minerale, ceea ce, până de curând, reprezenta domeniul exclusiv de piaţă al farmaciilor.
 Domeniul extraordinar de vast al suplimentelor a intrat, în cele din urmă, şi în România în atenţia legiuitorilor, cu istorii stranii pe alocuri. De pildă, Ministerul Sănătăţii a încercat, în 2000, să pună tot ce are efect curativ în aceeaşi oală cu medicamentele, obligând la avizarea, de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a banalului muşeţel, după aceleaşi rigori care se aplică, spre exemplu, antibioticelor sau soluţiilor injectabile.
După îndelungate studieri ale legislaţiilor din alte ţări şi polemici aprinse privind adecvarea lor pe sol românesc, în cele din urmă Guvernul şi Parlamentul au convenit asupra chestiunilor legate de recunoaşterea suplimentelor alimentare, de omologarea lor, de distribuţia şi de reclama legată de aceste produse. Pachetul legislativ datează abia din 2000-2001.
Potrivit Ordinului Ministerului Sănătăţii şi Familiei, sunt recunoscute ca suplimente (şi se aprobă pe traseu scurt de către minister, fără a apela la Agenţia Naţională a Medicamentului): vitaminele şi elementele minerale, proteinele pure sau sub formă de concentrate proteice, izolate proteice şi hidrolizate, precum şi aminoacizi şi amestecuri ale acestora; uleiuri alimentare considerate dietetice (de exemplu uleiul din ficat de peşte, uleiurile din germeni de seminţe), fosfolipide; fibre alimentare până la 24 g/zi, laptele pentru copii fără indicaţii terapeutice, îndulcitorii sintetici alimentari, produsele pentru slăbit, produsele parabiotice, produsele pentru sportivi care conţin vitamine, minerale, proteine etc. pentru susţinerea efortului sportiv, în refacerea postefort, în dezvoltarea şi menţinerea masei musculare. Ordinul cu pricina clarifică ce se consideră normă fiziologică pentru vitamine şi minerale, precizând cantităţile acceptabile. 
Suplimentele se spune ca sunt foarte bune, dar trebuie luate cu prudenţă, căci, dacă se depăşeşte dozajul, substanţele respective trec în registrul medicamentului. Supradozajul este periculos avertizează .De pildă, hipervitaminoza A produce ten uscat, uscăciune a mucoaselor, eritem cutanat, păr friabil, chiar afecţiuni hepatice. Zincul, seleniul sunt substanţe foarte necesare organismului, ca antioxidanţi. Dar zincul supradozat poate fi imunomodulant şi inhibitor androgenic.
Chiar şi băuturile energizante ar trebui luate cu măsură, căci unele conţin cofeină care poate produce neplăceri persoanelor cu aritmii, palpitaţii, tahicardie. La cealaltă extremă, absenţa vitaminelor şi mineralelor din alimentaţie duce la lipsă de poftă de viaţă, apatie. Trebuie să ne obişnuim cu creşterea duratei active de muncă, să ne ajutăm organismul. Dar să fim atenţi la dreapta măsură în suplimentele de care ne folosim pentru aceasta .
Pe piata romaneasca se gasesc produsele (marca Universal) - Amino 2700 si Amino-R (Redis Nutritie). Ele sunt recomandate tuturor tipurilor somatice (ectomorfi, endomorfi, mezomorfi) cel putin o doza (patru-opt pastile, in functie de greutatea corporala) imediat dupa antrenament, dar mai poate fi util si in alte momente ale zilei, cand este necesar un aliment cu viteza mare de asimilare - la trezire, cand corpul este „flamand” dupa opt ore de somn in care nu a fost hranit, chiar inainte de culcare, cand nu este indicat sa consumam alimente deoarece in timpul somnului stomacul nu-si indeplineste functiile si deci mancarea nu e digerata.
In afara de faptul ca, folosind aceste suplimente nutritive, introducem in organism proteine de inalta calitate fara a introduce in acelasi timp nedoritele grasimi, alt avantaj este posibilitatea de a avea o sursa de hrana usor de transportat, datorita concentratiei si usor de folosit.
 In general, concentratele proteice sunt fortificate cu vitamine, saruri minerale si uneori cu stimulenti ai hormonilor metabolici de asimilatie. Daca insa nu suntem siguri ca avem asigurate cantitatile zilnice necesare de vitamine si saruri minerale, putetem folosi un concentrat polivitaminizant si polimineralizant.

Alte suplimente, pentru slabire, cum ar fi Siluet-R, Fat Burner Plus, L-Carnitine sau pentru stimularea cresterii masei musculare, cum ar fi Animal Pak, Natural Sterol, Colostrum, Cromium, se folosesc conform instructiunilor care le insotesc, adaugandu-se meniurilor prezentate mai sus, fara modificari. Alt aspect important, in afara de faptul ca suplimentele nutritive sunt extrase din produse naturale si nu au efecte negative atat timp cat le utilizati conform instructiunilor, este acela ca ele au un efect de crutare a sistemului digestiv, fiind mai usor de prelucrat si de asimilat, comparativ cu alimentele obisnuite.
In momentele cand se tine regim pentru slabire, organismul devine mai sunsibil si este recomandat luarea unui supliment care este format din vitamine si minerale.

        SILUET- R => Ajuta sistemul imunitar si are efecte anticancerigene datorita continutului de antioxidanti. Produsul se prezinta sub forma de pudra, administrandu-se câte o masura in amestec cu 200-250 ml apa sau sucuri hipocalorice, de doua-trei ori pe zi, in locul meselor, sau ori de câte ori apare senzatia de foame. Pentru scadere rapida in greutate SILUET-R poate inlocui cu succes toate mesele din zi, deoarece aduce organismului toate substantele nutritive necesare (vitamine, minerale, proteine etc.). Valoarea energetica: 324 calorii. Se recomanda o cura de cel putin patru saptamani.

        FIBROBAR-R => Combate senzatia de foame si are un efect de detoxifiere a stomacului. Se recomanda consumarea a 1-3 batoane pe zi, un baton putand inlocui o masa, deoarece asigura si necesarul cu nutrienti. Cu cat sunt inlocuite mai multe mese, cu atat se va realiza mai repede eliminarea grasimilor. Este 100% vegetal. Produsul este un supliment alimentar probiotic. Recomandari: Pentru eliminarea grasimilor

SECRETUL SILUETEI => Diversificarea gamei “Redis Nutritie”, a dus la crearea unui nou produs, similar celor ce se gãsesc în California, unde americanii pot prepara o pizza specialã, super nutritivã si super dieteticã. Acum cei care sunt preocupati de aspectul siluetei lor, dar nu vor sã renunte complet la “bunataturi”, pot sã-si prepare acasã tarte nutritive si dietetice din noul produs. Adica pot manca prajiturele sau pizza, în plin regim de slãbire, comandând “Pudra pentru tarte dietetice” din gama “Ideal Protein”. In regimul de slãbit si în mentinerea siluetei
VEGETAL-R => Este un supliment alimentar exclusiv vegetal, cu putine calorii, care poate inlocui mesele zilnice, ajutand astfel la o slabire rapida si fara probleme. Avantajul major este ca nu contine colesterol si grasimi, constituindu-se intr-o hrana perfecta si sanatoasa. Gustul acestui supliment este foarte placut, aroma fiind de ciocolata. Recomandari: este indicat pentru: vegetarieni, cura de slabire, cei care tin post,sportivi, copii,anemii. Are urmatoarele calitati: este vitaminizant si mineralizant, contine proteine vegetale de calitate, fibre vegetale, regularizeaza traficul intestinal,impiedica acumularea de colesterol, o portie de 50 g asigura nevoile minime de vitamine si minerale ale unui om care nu depune efort fizic mare. acumularea de colesterol, o portie de 50 g asigura nevoile minime de vitamine si minerale ale unui om care nu depune efort fizic mare.

Deci nu numai ca ele ne ajuta sa progresam intr-un ritm accelerat cu atat mai mult cu cat sunt mai des prezente in meniul nostru zilnic, dar ne va si cruta sistemul digestiv si ne vor feri de boli generate de grasimile si colesterolul prezent in alimentele obisnuite.
Avand in vedere toate aceste avantaje, nu e de mirare ca ele si-au gasit un loc important in alimentatia atat a sportivilor de performanta, cat si a celor  care doresc sa isi imbunatateasca starea de sanatate si de vitalitate, atat tinerii cat si cei mai in varsta.



4. SUPLIMENTELE ALIMENTARE, INTRE
MIT SI ADEVAR


Un numar tot mai mare de persoane interesate in mentinerea si ameliorarea sanatatii folosesc suplimente alimentare in acest scop. Studii recente estimeaza ca in tarile dezvoltate economic peste 30% din populatie folosesc zilnic diverse forme de suplimente alimentare, insa fara a beneficia de o baza stiintifica.

        Cei mai multi nu cunosc, de exemplu, descoperirile recente legate de relatia nutritie-cancer sau faptul ca utilizarea abuziva a unor nutrienti poate avea efecte fizice negative ireversibile. Nume celebre in domeniul nutritiei precum dr. K. Prasad sau dr. F. Meskens au dezvoltat noi arii majore de cercetare a rolului potential al vitaminelor in mentinerea starii de sanatate, tratarea afectiunilor, a cancerului sau in sporirea eficientei tratamentului. Publicarea si mediatizarea rezultatelor acestor cercetari au determinat evident si dezvoltarea unor mituri legate de valoarea vitaminelor.

    Iata cateva dintre conceptiile raspandite in publicul larg:


       
1. Mit - Starea sanatatii este cu atat mai buna cu cat sunt administrate mai multe vitamine si nutrienti suplimentar.
         Adevar - Aceasta teorie poate fi periculoasa. Consumul excesiv al anumitor nutrienti poate provoca probleme serioase, ca de exemplu: administrarea in cantitati mari a vitaminei A produce intoxicarea ficatului, iar excesul de seleniu poate duce la aparitia cataractei.
    
2.Mit - Sucurile de fructe congelate si bauturile racoritoare obtinute din prafuri, odata amestecate cu apa, stocate in frigider, isi mentin un continut ridicat de vitamina C.
 Adevar - Sucurile de fructe congelate sau sub forma de pulbere pot asigura cantitati de vitamina C doar cand sunt baute imediat dupa preparare. Vitamina C dizolvata in apa, chiar cand e stocata la temperaturi scazute, se deterioreaza rapid si dupa 24 de ore, 50% din eficienta este pierduta.

         3.Mit - Pentru mentinerea sanatatii sau prevenirea cancerului trebuie sa se ia toate vitaminele dimineata, la micul dejun sau aceste suplimente ar trebui sa se ia in anumite perioade, cum e iarna si ar fi suficient.
Adevar - Frecventa cu care o persoana trebuie sa ia vitamine depinde de gradul de uzura al organismului respectiv. Administrarea vitaminelor A si E oral, de doua ori pe zi (dimineata si seara) este corecta, nu la fel se intampla insa si cu vitamina C. Vitamina C se degradeaza rapid in organism (2 - 4 ore); astfel se recomanda ca vitamina C sa fie consumata de 4 ori pe zi. De asemenea, administrarea doar din cand in cand a vitaminelor nu constituie o practica eficienta pentru mentinerea sanatatii.

         4.Mit - Mediul, hrana, apa potabila sunt deja atat de poluate incat nu putem face nimic si drept urmare, trebuie sa acceptam cresterea riscului de imbolnavire drept o realitate.
Adevar - Chiar daca imediat nu putem face prea multe pentru indepartarea substantelor din mediu sau dieta, putem cu siguranta reduce agentii cauzatori de cancer printr-o hranire corecta, suplimente alimentare si mod corespunzator de viata.

         5.Mit - Un surplus de zinc este necesar pentru fortificarea sanatatii.
  Adevar - De fapt, excesul de zinc poate bloca actiunea seleniului, important agent anticancerigen.

         6.Mit - Majoritatea suplimentelor vitaminice sunt eliminate din organism prin urina si materii fecale, asa ca, ce rost are sa le luam?
Adevar - Deoarece nu se cunosc precis cantitatile de vitamine necesare celulelor, trebuie sa le asiguram cantitati suficiente din care ele sa-si poata extrage necesarul. Astfel, desi eliminam cantitati importante de vitamine, aceste vitamine isi vor fi indeplinit rolul impotant in organism. De aceea excesul de vitamine in dejectiile organismului nu trebuie considerat o irosire.
    
         7.Mit - Suplimentele vitaminice creeaza dependenta.
         Adevar - Desi s-au folosit doze mari de vitamina C pentru tratarea dependentei de heroina, ele n-au provocat modificari ale functionarii organismului. Totusi, persoanele care consuma cantitati suplimentare mari de vitamine nu trebuie sa inceteze brusc consumul acestora. Deoarece sistemele organismului s-au adaptat la doze ridicate de vitamine, o intrerupere brusca a alimentarii cu acestea ar putea provoca simptomele unor deficiente de vitamine.


5. SUPLIMENTELE NUTRITIVE PRO SI CONTRA


Un important studiu realizat in SUA deschide discutia despre suplimentele nutritive. Potrivit studiului, aceste produse nu ar proteja organismul, ci dimpotriva, in unele cazuri ar fi chiar periculoase. Totusi nu trebuie sa ne pripim in concluzii categorice.
Antioxidantii au reputatia ca ar fi o arma eficienta impotriva multor boli, in special a cancerelor. In numarul din octombrie al revistei stiintifice “Lancet” se sustine ca suplimentele cu antioxidanti nu ar fi tocmai capabile sa ne fereasca de cancere, dar chiar ar creste riscurile mortii premature.

ASOCIERI. In fata unei asemenea sanctionari a suplimentelor nutritive, cercetatorii danezi de la Universitatea din Copenhaga au adunat sute de studii privind efectul antioxidant al acestor produse asupra cancerului digestiv. Ei au selectat din noianul de studii 14 realizate dupa toate regulile stiintifice, grupand un lot de 170.000 de persoane. Produsele studiate sunt antioxidantii clasici: betacaroten, vitaminele A, C, E si seleniu. Dintre acestea, se pare ca doar seleniul isi pastreaza rolul de luptator contra cancerului. Rezultatele arata ca asocierile betacaroten/vitamina A si betacaroten/vitamina E par sa fie periculoase.

PRECIZARI. "Studiul a fost realizat cu antioxidanti folositi in doze asemanatoare medicamentelor de catre persoane fragilizate de boli severe", avertizeaza Brigitte Lelievre din cadrul Sindicatului Dietei si Complimentelor Alimentare. In Franta, regimul acestor produse este unul dintre cele mai stricte. Ele trebuie sa se pastreze intre limitele existente in mod obisnuit in alimentatie. De altfel, si autorii studiului au recunoscut ca lucrarea lor a fost efectuata utilizand doze administrate punctual si ca nu pot fi extrapolate la oferta din comert.

CONSULTAREA MEDICULUI. Se pune intrebarea daca suplimentele ne protejeaza sau nu sanatatea. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul general al Institutului de Cercetari Alimentare, sustine: "Suplimentele nutritive trebuie luate personalizat, la recomandarea medicului, in functie de starea de sanatate, varsta, sex, profesie. Si numai daca avem analizele la zi". Suplimentele nu inlocuiesc hrana! Conditia esentiala pentru protejarea sanatatii ramane alimentatia echilibrata si variata. Se stie ca solul nostru este sarac in zinc, ca alimentatia ofera intre 20% si 30% din necesarul de vitamina D, ca avem lipsa de iod cu toata idoarea sarii. Necesarul acestor elemente poate fi asigurat de suplimente.

ALIMENTATIE-- Unul dintrele cele mai valoroase studii asupra antioxidantilor, SUVIMAX, realizat in Franta si publicat in noiembrie 2004, arata ca o crestere a antioxidantilor in alimentatie permite diminuarea riscului de cancer doar la barbati. Deoarece – potrivit studiului – femeile in majoritatea lor au o alimentatie mai echilibrata comparativ cu barbatii. Insa concluzia majora a acestui studiului francez arata ca "este esentiala alimentatia variata si echilibrata, insistand pe fructe si legume, care poate proteja sanatatea". Chiar daca suplimentele pot servi drept suport de sustinere in cazul anumitor dezechilibre, suplimentele nu vor inlocui bunele obiceiuri alimentare.



6. VITAMINELE SI MINERALELE – SUPLIMENTE NUTRITIVE


INTEGRARE / INEDIT :

Politicienii de la Bruxelles au identificat, in cursul dezbaterilor despre protectia consumatorului, inamicul numarul 1 al europenilor, in “persoana“ vitaminelor si a suplimentelor alimentare.
Pentru ca au elaborat o serie de standarde si criterii potrivit carora unele din aceste produse trebuiau vandute, iar altele, cam 90%, scoase complet din fabricatie, parlamentarii europeni si-au atras furia maselor. Dupa ce Parlamentul si-a anuntat intentia de a reglementa “dezmatul“ multivitaminic al europenilor, un val de isterie a cuprins farmacistii din intreaga Europa, care vedeau falimentul pogorandu-se amenintator asupra lor, o data cu tone de dosare si analize chimice. In acelasi timp, cetatenii Europei isi si vedeau retrase de pe piata iubitele suplimente nutritive sau complexele de vitamine.

Vitaminele => luate sub forma de suplimente nutritionale nu au un efect protector contra cancerelor gastrointestinale, potrivit unui studiu publicat recent in revista britanica de medicina The Lancet. Autorii studiului afirma ca, dimpotriva, asocierea anumitor vitamine ar putea sa mareasca intr-o oarecare masura riscul de aparitie a tumorilor gastrice.

CONTROVERSE. Consumul de fructe si legume, bogate in vitamine si antioxidanti, este ideal pentru reducerea riscurilor de cancer, in timp ce administrarea de suplimente vitaminice este mai controversata. Aceasta este concluzia a 14 studii anterioare efectuate pe un grup de 170.000 de persoane.
Nu s-au observat alte efecte preventive datorate consumului de antioxidanti sub forma de suplimente nutritionale.
Seleniumul face exceptie de la aceasta concluzie, dar pentru acesta sunt prevazute si alte studii. Seleniumul este oligoelementul pe care il gasim in special in fructe de mare, peste, carne, ceapa, usturoi. In august anul acesta, Danemarca a interzis comercializarea fulgilor de cereale (corn flakes) si a batoanelor de cereale cu continut adaugat de vitamine si minerale, din cauza dozelor prea mari ale acestor suplimente. Si Franta are o legislatie restrictiva in ceea ce priveste comercializarea produselor ce contin suplimente nutritive.

Daca organismul nostru este slabit trebuie sa-i oferim un supliment nutritive ca aceste vitamine. De multe ori ele sunt recomandate in anumite cantitati si combinatie – cea mai frecventa este cea clasica : vitamine plus minerale.

Vitaminele si mineralele de care ai nevoie la orice varsta nu se administreaza oricum, informarea si cererea sfatului specialistului este cea mai importanta formula pentru noi si ea duce la imbunatatirea vietii .

 Vitaminele pot fi luate din alimente si doar mai nou sin suplimente nutritive. De aceea este atat de importanta pentru buna funcionare a organismului sis a avem o alimentatie sanatoasa , echilibrata si diversificata.


Vitaminele pot fi:
  liposolubile: A, D, E, F, K;
  hidrosolubile: B, C, H, I, J, L, P
VITAMINELE LIPOSOLUBILESe depoziteaza in tesuturi, cu absorbtie in prezenta sarurilor biliare si a grasimilorVITAMINA A (retinol)
        
Rol: favorizeaza adaptarea si reglarea vederii, participa la mentinerea integritatii tesutului epitelial, intervine in procesul de crestere al oaselor si al dintilor, participa la diferite procese metabolice, rol antiinfectios.
Surse: ficat, carne, oua, lapte, unt, untura de peste, morcov, spanac, varza, ardei, dovlecei, caise, portocale.
Deficitul determina: atrofia glandelor sebacee si sudoripare, hemeralopie, xeroftalmie, alterarea mucoaselor si a pielii, infectii, modificari osoase.

1.VITAMINELE LIPOSOLUBILE


         Se depoziteaza in tesuturi, cu absorbtie in prezenta sarurilor biliare si a grasimilor.


               VITAMINA A (retinol)
         Rol: favorizeaza adaptarea si reglarea vederii, participa la mentinerea integritatii tesutului epitelial, intervine in procesul de crestere al oaselor si al dintilor, participa la diferite procese metabolice, rol antiinfectios.
Surse: ficat, carne, oua, lapte, unt, untura de peste, morcov, spanac, varza, ardei, dovlecei, caise, portocale.
Deficitul determina: atrofia glandelor sebacee si sudoripare, hemeralopie, xeroftalmie, alterarea mucoaselor si a pielii, infectii, modificari osoase.

        VITAMINELE D (ergocalciferol – D2 si colecalciferol – D3)
Rol: fixeaza calciul in oase.
         Surse: lapte, unt, galbenus de ou, untura de peste. Organismul sintetizeaza in piele maxim 30% din necesarul de vitamina D, sub actiunea razelor ultraviolete).
         Deficitul determina rahitismul carential (deformari osoase, hipotonie musculara.

      
       VITAMINA K (fitomenadiona)
Rol: vitamine de coagulare, antihemoragice.
         Surse: uleiuri vegetale, zarzavaturi, lapte, drojdie de bere. Absorbtia in organism se face in intestinul subtire, excretia se face prin scaun si urina.
Deficitul determina boala hemoragica.

         VITAMINA E (tocoferol)
 Rol: intervine in metabolismul si functiile diferitelor tesuturi, organe si sisteme (organe de reproducere, glande endocrine, muschi, sistem nervos), in procesul cresterii, in procesul de coagulare, maresc rezistenta la infectii.
Surse: grasimi vegetale, galbenus de ou, lapte, unt, cereale, nuci, plante verzi, drojdie de bere, lamai, portocale, caise.
Deficitul determina leziuni ale aparatului genital, distrofii musculare, anemie, edeme ale membrelor inferioare.

                 VITAMINA F
Rol: intervine in metabolismul lipidelor, au rol in procesul cresterii.
Surse: seminte oleaginoase.
Deficitul determina tulburari cutanate, caderea parului, oprirea cresterii.




                                       
2.VITAMINELE HIDROSOLUBILE

Regleaza metabolismul, intervin in functia sistemului nervos central, endocrin, hematopoieza.

                VITAMINA B1 (tiamina)
Este solubila in apa si alcool, cu descompunere la temperatura de peste 100°C. Rol: intervine in metabolismul lipidelor, glucidelor, mineralelor, apei, in functia sistemului nervos central si periferic, al glandelor endocrine.
Surse: lapte de vaca, tarate de cereale, drojdie de bere, carne, zarzavaturi, sintetizata de bacteriile intestinale.
Deficitul determina boala beri-beri, astenie, tulburari de absorbtie intestinala, anorexie, convulsii, paralizii ale membrelor inferioare, tulburari de vedere, oprirea cresterii.
 
      VITAMINA B2 (riboflavina)
Este solubila in apa si alcool, rezista la temperatura de 120°C.
Rol: intervine in metabolismul lipidelor, glucidelor, fierului, in functionarea sistemului nervos, al aparatului vizual, al glandelor endocrine, al epiteliului buzelor, limbii, esofagului, stomacului, are rol antitoxic (Pb, Hg).
Surse: lapte, tarate de cereale, carne, ficat, zarzavaturi verzi.
Deficitul determina scaderea acuitatii vizuale, fotofobie, anemie, manifestari cutanate si musculare.


                VITAMINA B3 sau PP (antipelagroasa)
Rol: intervine in metabolismul protidelor, glucidelor, in functionarea sistemului nervos, al glandelor endocrine, are rol vasodilatator.
Surse: carne, ficat, peste, zarzavaturi verzi, tarate de cereale, drojdie de bere.
Deficitul determina pelagra, manifestari cutanate, digestive, psihice.


               VITAMINA B5 (acid pantotenic)
Rol: intervine in metabolismul proteinelor, glucidelor, lipidelor, in procesul cresterii.
Surse: alimente vegetale si animale.


              VITAMINA B6 (piridoxina)
Rol: intervine in metabolismul protidelor, glucidelor, in reglarea cerebrala a comportamentului, agresivitate, apetit, somn.
Surse: carne, ficat, lapte, oua, cereale, fructe.
Deficitul determina convulsii, manifestari cutanate, psihice.


              VITAMINA B8
Rol: intervine in metabolismul protidelor, glucidelor, lipidelor.
Surse: ficat, rinichi, galbenus de ou, lapte, vegetale, drojdie de bere.
Deficitul determina caderea parului, intarziere psihomotorie.


        VITAMINA B9 (acid folic)
Rol: intervine cu rol de coenzima in numeroase procese metabolice, rol in formarea globulelor rosii.
Surse: ficat, vegetale bogate in clorofila, cereale, nuci, este sintetizata in intestin.
Deficitul determina anemie.

                 VITAMINA B12 (cobalamina)
Rol: intervine in formarea elementelor sangelui, in functia aparatului digestiv, in procesele metabolice.
Surse: carne, ficat, lapte, oua, cereale, fructe.
Deficitul determina anemie.
        VITAMINA I (inozitol)
Rol: intervine in metabolismul protidelor, glucidelor, lipidelor, rol in crestere.
Surse: muguri si frunze de plante, cereale, legume uscate, alimente de origine animala, dar poate fi sintetizata si de anumite microorganisme.
Deficitul determina ficat gras, caderea parului, oprirea cresterii.


                VITAMINA C (acid ascorbic)
Este una din cele mai importante vitamine ale organismului.
Rol: intervine in numeroase procese metabolice, grabeste cicatrizarea ranilor, a consolidarii fracturilor, creste rezistenta la hemoragii, asigura protectia unor vitamine din grupul A, B, E.

Surse: fructe, citrice, fructe de maces, zarzavaturi bogate in clorofila, lapte eala fizica si psihica, frigul siile cresc necesarul d
Expansiune - Triumful pilulelor:

Compania farmaceutica Ozone Laboratories Romania si-a triplat cifra de afaceri in primele noua luni ale acestui an, comparativ cu intervalul similar din 2003, nivelul atins fiind de 9 milioane de euro.

         Pentru intregul an, Ozone preconizeaza o crestere a incasarilor la 13 milioane de euro, sustinuta de largirea portofoliului de medicamente, care numara in prezent 60 de produse. Peste 60% din portofoliul Ozone este format din medicamentele generice. Compania produce antibiotice, suplimente nutritive si dispozitive medicale, vizand intrarea si pe piata unguentelor. Ozone Laboratories Romania este reprezentanta producatorului britanic Ozone Laboratories UK si a intrat pe piata farmaceutica autohtona in august 2001.

Mineralele => sunt si ele bune in special pentru dezvoltare si crestere. In familial or intra calciul , fierul ,iodul , sodiu, selenium, magneziu, fosfor , zinc.
Pana la mijlocul secolului 20 doar rolul iodului era cunoscut, importanta celorlalte minerale fiind descoperita mult mai traziu. Lipsa mineralelor declanseaza si ea anumite boli in organism, de exemplu absenta fierului in alimentatie duce la anemie.
Mineralele sunt indispensabile unei bune functionari o organismului pentru ca unele participa la numeroase raactii biochimice  la organism. Altele- precum calciul si fosforul => elemente ale scheletului, iar sodiul => regleaza tensiunea arteriala.

         Calciul - sabie cu doua taisuri. Banal ca apa de robinet. Orice fetita care se respecta are lipsa de calciu sau, dupa confirmari mai mult sau mai putin medicale, spasmofilie. Deseori acest pseudodiagnostic mascheaza o nevroza anxioasa, o tulburare de conversie sau, pur si simplu, un rasfat cronicizat. Extrem de reala, boala nu se vindeca insa cu calciu, desi dramatismul injectiei intravenoase ajuta. Ea se vindeca cu intelegerea situatiei, schimbarea stilului de viata, mai multa odihna, anxiolitice. Si cu multa rabdare. Excesul de calciu, ingurgitat in disperare de cauza, poate duce aparitia calculilor calcici, frecvent renali si extrem de neplacuti. Un litru de lapte pe zi sau 300 g branza asigura calciul zilnic necesar unei gravide sau unei femei care alapteaza, in timp ce un adult are nevoie cam de jumatate din aceasta ratie.
 Sodiul - sarea cea de toate zilele. De cele mai multe ori folosit in exces prin pervertirea gustului, caci toate alimentele au sarea lor - sa spuna cei care mananca fara sare!- sodiul retine si apa in organism. Excesul de sare este contraindicat hipertensivilor, femeilor gravide, celor cu afectiuni renale sau celor tratati cu preparate cu cortizon. In concluzie, redu sarea din mancare, caci… "viiine o zi…"
Fierul - rosul din obraz. Esti palida, obosita, faci multe infectii si ai chef sa mananci pamant? Sigur iti trebuie fier. Lasa cuiele si serveste o friptura in sange sau un preparat cu fier, garnisit cu vitamina C pentru o mai buna absorbtie. Sa nu te sperii daca dupa o portie de fier materiile fecale sunt negre - e absolut normal. Ai grija sa nu ruginesti!
Iodul - te scoate din turma. Daca inca nu te-a stresat obsesia pentru oaie a producatorilor de reclame - de la bauturi racoritoare la dropsuri mentolate si sare iodata - ai prins ideea; iti vezi linistit de pascut. Iodul este esential pentru producerea hormonilor tiroidieni, iar in lipsa lor te ingrasi, iti e somn si gandesti mai lent. Atentie, a nu se a junge la concluzia ca jumatate din populatia Romaniei este hipotiroidiana, ca doar stam bine cu iodul! In sare. Mai gasesti iod in nuci, peste, fructe de mare. Daca ai nevoie de hormoni tiroidieni, nu manca varza, conopida, gulii, napi, pentru ca au o substanta anti-iod.
Fluorul - moda stomatologica. Cum tocmai s-a descoperit ca fluorul creste rezistenta dintilor la carii, romanii s-au grabit sa fluorineze apa de baut. Daca esti nemultumit, poti lua tablete cu fluor pentru bebe al tau, dar beneficiile nu sunt clar stabilite. De gustibus…
Cromul - surpriza dietelor. Cromul ajuta glucoza sa intre in celule, are un rol favorabil in metabolismul grasimilor si prevenirea aterosclerozei. Cu atatea efecte dezirabile, te mai miri de ce atatea suplimente pe baza de crom? Aceeasi friptura in sange iti salveaza insa pusculita: mai bine gratarul decat pastilele!
Magneziul - fratele calciului. Daca n-ai, esti iritabila, instabila emotional, iti tremura muschii, ai senzatia de amortire, poti face chiar convulsii. Ca sa ai, mananca legume verzi, fructe, carne, viscere, paine neagra. Sau Magne B6, dupa optiune sau buzunar. Oricum, orice persoana stresata primeste, ca moda antistres, si putin magneziu, iar orice hipocalcemie simptomatica primeste pe langa calciu acelasi magneziu.

         Pe langa cele de mai sus, in organism mai avem fosfor, zinc, mangan, molibden, cobalt, seleniu…,etc.

         De la firma REDIS NUTRITIE cateva exemple de suplimente nutritive :

COMPLEX R = > Este un supliment alimentar vitamino-mineral indicat in cazul solicitarilor fizice mari, in avitaminoze, in profilaxia si tratarea unor boli si viroze. Stimuleaza sistemul imunitar, regenereaza tesuturile, favorizeaza metabolizarea calciului, fierului, amelioreaza hipocalcemia, scade colesterolul sanguin, reduce LDL-colesterolul. Mareste permeabilitatea tesuturilor si elasticitatea vaselor de sange, accelereaza fluxul sanguin. Se prezinta sub forma de capsule gelatinoase de 500 mg. Recomandari: Indicat in cazul solicitarilor fizice mari. In avitaminoze. In profilaxia si tratarea unor boli si viroze. Ingrediente: Acid ascorbic, pantotenat de calciu, oxid de zinc, calciu extras din cochilii de ou, fructur cynosbati feinschnitt, fructus hipophae, daucus carota radix

VITALIZANT-R => Înlatura stresul oxidativ si încetineste îmbatrânirea celulelor. Îmbunatateste circulatia sângelui, înlatura riscurile accidentelor sanguine si impiedica formarea varicelor. Intareste si regularizeaza bataile inimii. Creste imunorezistenta, capacitatea la efort fizic, rezistenta la suprastress, prin înlaturarea radicalilor liberi ai oxigenului si a metalelor toxice, actionând eficient in limitarea producerii acestora. Catifeleaza pielea, protejeaza încheieturile, tendoanele si ligamentele.  Recomandari: Indicat in cazul solicitarilor fizice mari. Ingrediente: Ingrediente izolate proteice vegetale, lactoalbumine, lactoza, ceai negru, plante condimentare aromate si medicinale, oxid de magneziu, oxid de zinc, seleniu organic si vitamina C. 

ISOTONIC-R => Este o bautura isotonica reconfortanta care contine si cele mai importante vitamine si minerale. Acest produs inlocuieste rapid lichidele si mineralele pierdute prin transpiratie, furnizeaza energie, ajut~nd la recuperarea rapida dupa efort si inlatura oboseala. Este indicat in special sportivilor, pentru refacere si marirea performantelor, dar si persoanelor care lucreaza in conditii de temperatura ridicata unde, transpir~nd se deshidrateaza si pierd minerale si vitamine, care sunt esentiale pentru functionarea in bune conditii a organismului, altfel instal~ndu-se o stare de oboseala. Produsul se prezinta sub forma de pudra. Valoare energetica 158 Kcal, (662 KJ)/plic. Recomandari: se poate consuma in special dupa antrenament, dar si in orice perioada a zilei.

L-CARNITINA => Este o substanta a carei functie principala este de a facilita transportul si metabolismul acizilor grasi in celula, unde sint oxidati si transformati in energie. |n afara imbunatatirii performantelor atletice si a starii de sanatate a aparatului cardiovascular, L-Carnitina este utila in cazul persoanelor supraponderale sau obeze, care doresc sa slabeasca. Studiile au demonstrat ca administrarea a 2 g de L-Carnitina pe zi, impreuna cu un program de exercitii si regim alimentar au produs o scadere semnificativa a greutatii corporale. Suplimentarea cu L-Carnitina poate mari cu pina la 70% cantitatea de grasime metabolizata de organism. Recomandari: - acceleraza metabolismul lipidelor, favorizind oxidarea lor la nivel celular; - mobilizeaza depozitele de grasime; - mareste performantele fizice si rezistenta la efort; - reduce nivelul colesterolului si trigliceridelor.
Vitaminele si mineralele in combinatie sunt absorbite mai rapid in organism si sunt foarte importante in viata  fiecarui individ.










7. CINE ARE VOIE SA IA SUPLIMENTE NUTRITIVE?


In farmacii si supermarketuri exista numeroase suplimente nutritive. Cui sunt recomandate si ce beneficii prezinta, in conditiile unei oferte bogate si a faptului ca ele se pot procura si fara indicatia medicului, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Suplimentele nutritive au compozitie diferita in functie de categoria de persoane carora le sunt recomandate. Medicii spun ca suplimentele sunt indicate femeilor insarcinate, tinerilor care fac efort intelectual deosebit, sportivilor, fumatorilor, persoanelor care doresc sa amane debutul procesului de imbatranire si celor care urmeaza diete de slabire.

GRAVIDE. Pentru femeile insarcinate sunt indicate suplimentele care contin vitamina B9. Necesarul de vitamina B9 la femeia insarcinata este mai mare, iar lipsa acesteia poate provoca malformatii grave ale creierului fatului. Suplimentele cu B9 sunt recomandate doar daca alimentatia nu acopera necesarul zilnic al femeii gravide. Dar o alimentatie echilibrata din care nu lipsesc spanacul, salata, branzeturile si ouale pot tine locul suplimentelor cu B9.

OBOSEALA. Suprasolicitarea creierului este frecvent intalnita la elevi si tineri in perioadele de evaluari si examene. Pentru a face fata suprasolicitarii, suplimentele care contin vitamina C sunt cele mai profitabile pentru ei.

ANTIBATRANETE. Ce-i drept pilula tineretii vesnice nu a fost descoperita. Totusi, exista suplimente alimentare care au in compozitie principalii antioxidanti: vitaminele A, E si C, precum si seleniu. Aceste elemente lupta contra excesului de radicali liberi. Este stiut ca marirea numarului radicalilor liberi este principala cauza a degradarii celulelor, in special a celulelor pielii, facilitand imbatranirea prematura. Suplimentele nutritive pe baza de antioxidanti au efecte pozitive si in cazul fumatorilor, in conditiile in care tabagismul este o sursa de invadare a organismului de catre radicalii liberi, care altereaza structura celulelor.

REGIM. Suplimentele nutritive sunt indicate si persoanelor care urmeaza un regim de slabire, cu precizarea ca acestea sa nu fie consumate decat dupa consultarea medicului.

MENOPAUZA. Numeroase suplimente nutritive sunt destinate femeilor la premenopauza si menopauza. Aceste suplimente contin fitoestrogeni si izoflavoni extrasi din soia. Acesti hormoni vegetali au capacitatea de a reechilibra deficitul de estrogeni. Ei sunt eficienti contra bufeurilor si stopeaza fragilizarea sistemului osos, fenomen legat de menopauza


Oricine este bines a ia suplimente nutritive - vitamine, minerale, si nu numai - pentru  ca ele nu produc efecte negative daca sunt respectate conditiile de pe ambalaje si mai ales daca sunt date de medici.








CONCLUZII


Administrarea de suplimente nutritive trebuie sa se faca in asa fel incat sa nu afecteze sanatatea omului si sa provoace neplaceri.
Un consult medical va duce astfel la o mai buna informare si folosire a suplimentelor nutritive.
Este bine sa fie folosite pentru ca aduc un aport suplimentar in organism , dar nu in cantitati excesive.



2 comentarii:

Anonim spunea...

Amazing blog! Do you have any suggestions for aspiring writers?
I'm hoping to start my own site soon but I'm a little
lost on everything. Would you propose starting with a free platform like Wordpress or go
for a paid option? There are so many options out there that
I'm totally overwhelmed .. Any tips? Cheers!

Check out my website ... mouse click the next page

Unknown spunea...

Good and amazing article, thanks for sharing your knowledge!
Suplimente nutritive